Häämatkan suunnitteleminen

Häämatkan suunnittelu on tervetullutta vaihtelua hääsuunnitelmien keskelle. Häämatkaa mietittäessä tulee toki päättää matkakohde sekä matkan pituus, mutta myös se, milloin matkalle lähdetään – heti häiden jälkeen vai vähän myöhemmin. Moni pari päätyy lykkäämään matkan ajankohtaa myöhemmäksi joko aikataulullisten syiden takia tai sen vuoksi, että unelmien häämatkakohteessa ei heti häiden jälkeen olekaan se paras lomailukausi esimerkiksi säiden vuoksi. Mikäli häämatkaa päätyy siirtämään myöhemmäksi, olisihan ihana heti häiden jälkeen ottaa kuitenkin lyhyt irtiotto joko kotimaassa tai jossain lähellä Euroopan kohteessa.

Häämatkan tulisi tarjota tuoreelle avioparille rauhoittumista häästressin jälkeen sekä laatuaikaa yhdessä. Tässä vinkkejä unelmien häämatkan suunnitteluun!

Aloittakaa ajoissa

Ihanteellinen aika häämatkan varaamiseen on 6-8 kuukautta ennen matkaa riippuen matkustusajankohdasta – haaveileminen ja suunnitelmien tekeminen on aloitettava siis jo hyvissä ajoin ennen tätä! Mikäli matkakohde on todella erikoinen tai kohteen matkustuskausi on todella lyhyt, on varaaminenkin tehtävä jo mielellään vuotta ennen, jotta majoitus varmasti järjestyy.

Tehkää suunnitelmat yhdessä

Jotta matkasta tulisi molemmille ikimuistoinen, tulisi se suunnitella yhdessä, muutoin kohde ja aktiviteetit voivat olla liiaksi vain toisen mieleen. Toki, mikäli seikkailunhalua löytyy, voisihan vaikka sulhanen järjestää yllätyksen morsiamelleen ja hoitaa matkajärjestelyt ja kohde selviää tuoreelle vaimolle vasta lentokentällä!

Mitä matkalta halutaan

Mikäli haaveenanne on lähteä häämatkalle esimerkiksi eksoottiseen matkakohteeseen, tarkoittaako se teille luksuskohdetta kaikilla mukavuuksilla vai seikkailua safarilla, jossa yövytään teltassa maastoauton katolla, jotta saa olla rauhassa villieläimiltä. Kertokaa haaveista toisillenne, jotta selviää mitä matkalta toivotte.

Asettakaa häämatkalle budjetti

Hääbudjetti paisuu helposti suunniteltua suuremmaksi ja tällöin häämatkasta nipistäminen voi tuntua houkuttelevalta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että hääjuhlan kesto lasketaan tunneissa ja häämatkan päivissä ellei viikoissa, joten kohteen valinta tai majoituksen taso ei ole ollenkaan yhdentekevää. Lisäksi häämatka on yhtä lailla kerran elämässä koettava asia, josta syntyy ihania muistoja – ihan niinkuin häistäkin.

Älkää kopioiko muiden matkasuunnitelmia

Pariskunnat ja heidät toiveensa ovat niin erilaisia, että vaikka ystäväsi kuinka hehkuttaisi onnistunutta reissuaan, ei se välttämättä ole sellaisenaan teidän juttu. Toiset arvostavat rentoutumista ja helppoutta, toiset taas kaipaavat lomaltaan elämyksiä ja aktiviteetteja. Häämatkan tulee olla hääparin näköinen.

Älkää luottako pelkästään nettiin

Googlen haulla voi aloittaa matkasuunnitelmat, mutta älkää luottako kaikkeen mitä netissä sanotaan. Hotellien arvostelut esimerkiksi voivat antaa todellisuudesta poikkeavan kuvan ja suosituksia kannattaakin kysellä matkatoimistosta tai heiltä, ketkä kohteessa ovat mahdollisesti aikaisemmin käyneet.

Miettikää matkatoimiston käyttämistä

Mikäli tarvitsette apuja häämatkan suunnitteluun, hyödyntäkää matkatoimiston ammattitaitoa. Heillä on sisäpiirin tietoa hotelleista ja heidän kauttaan on mahdollista saada alennusta tai ainakin vinkkejä missä voisi säästää. Matkatoimisto auttaa myös kohteiden valinnassa ja antaa ensikäden tietoa kohteista.

Varokaa piileviä kustannuksia

Kun suunnittelee sekä häitä että unelmiensa matkaa, on viime hetken yllättävät kustannukset viimeinen asia jota kaipaa. Mahdollisista viisumeista, lentokenttäkuljetuksista ja majoituspaikan veroista syntyy helposti suuriakin summia, joten varmistakaa aina, mitkä kustannukset varaukseen sisältyvät.

Häämatkalle ei tarvitse lähteä heti

Vaikka häämatkaa ei lykkäisikään kuukausikaupalla häiden jälkeen, suoraan hääjuhlastakaan matkalle ei tarvitse lähteä. Mikäli häitä on juhlittu lauantaina, lähtekää matkalle maanantaina tai tiistaina. Hääkupla ei ole vielä puhjennut ja olette saaneet hetken hengähtää juhlien jälkeen.

Maistiaisia kohteen kulttuurista

Fiilistelkää hääjärjestelyjen keskellä tulevaa matkakohdettanne – katselkaa netistä kuvia, lainatkaa matkaopaskirjanen tai suunnatkaa syömään matkakohteen makuja. Suoratoistopalveluista voisi löytyä elokuvia tai sarjoja, joissa näkyy häämatkakohdettanne ja sen kulttuuria.

Jakakaa suunnitelmanne sosiaalisessa mediassa

Häämatkakuvia tulee varmasti jaettua sosiaalisessa mediassa, mutta jo suunnitelmista kannattaa sinne kertoa. Kun matkakohteensa ilmoittaa somessa, saa sieltä varmasti suosituksia ja vinkkejä.

Toki ihan kaikkea ei sosiaalisessa mediassa kannata kertoa. Kaikkien ei tarvitse tietää tarkalleen milloin olette matkalla ja kuinka kauan tai missä hotellissa aiotte majoittua – nämä ehditte kertoa kotiinpaluunne jälkeenkin!

Ilmoittakaa hotellille erityistoiveistanne

Mikäli teille on tärkeää jokin tietty asia häämatkallanne – ilmoittakaa siitä hotellille hyvissä ajoin tiedustellaksenne, onko tämä toteutettavissa. Ja vaikka lomasuunnitelmat haluaisi pitää mahdollisimman vapaina, jotkin asiat on varattava etukäteen, joskus jo todella hyvissä ajoin. Esimerkiksi rannalle katettuja yksityisillallisia voidaan ehkä järjestää vain yksi per ilta, joten tällaisesta haaveilevan on oltava hyvissä ajoin liikkeellä.

Järjestäkää yllätyksiä

Vaikka juuri edellä kehotettiin tekemään häämatkaan liittyvät päätökset yhdessä, muutaman yllätyksen järjestäminen toiselle olisi todella ihanaa! Kalliista tai koko päivän kestävistä aktiviteeteistä kannattaa edelleenkin sopia yhdessä, mutta ujuta jotain pientä ylläriä matkan varrelle – esimerkiksi yhteisen hieronnan tai spesiaalin illallisen järjestäminen olisivat varmasti mieleisiä!

Muistamiset

Ilahduta juhlaparia kukkalähetyksellä

Yllätä ja ilahduta tuoretta kihlaparia tai hääparia kukkalähetyksellä. Kukkakimpun lisäksi vaihtoehtoina esimerkiksi suklaasydänrasia tai shampanjatryffelirasia kukkakoristein.

Hääjuhla

Kyltit täydentävät juhlapaikan koristelua

Erilaisilla kylteillä voi täydentää hauskasti hääjuhlapaikan koristelua ja tunnelmaa. Myös hääjuhlan teema voi näkyä kylttien värityksessä, materiaaleissa ja tyylissä. Nuolimaisten kylttien sijaan voi leikkiä myös

Mökkiviikonloppu polttariporukalla
Polttarit

Mökkiviikonloppu polttariporukalla

Polttarit ovat yksi keskeisimpiä häihin liittyviä asioita. Niistä puhutaan ja niitä muistellaan pitkään. Vaikka itse hääjuhla onkin lähtökohtaisesti se tärkein juttu, on tällä morsiamen ja