Häähumu.fi

Hääleikit

Osalle hääpareista ehdoton nou nou ja osalle olennainen osa hääjuhlaa – tässäkin tapauksessa makuja on monia. Mikäli tuntuu, että hääjuhlissa saa leikkiä, alle on kasattu ideoita. Ja voihan leikin tai pari suunnitella toteutettavaksi varmuuden vuoksi, mikäli tulee yllättävä tauko, vaikkei leikkien ystävä muuten olisikaan. Joka tapauksessa leikkejä ei tule olla liikaa, sillä vapaalle keskustelullekin on jätettävä tilaa. Lisäksi vauvavihjailuja sisältäviä leikkejä tulisi olla harkiten, mieluiten hääparilta itseltään etukäteen kysyttynä, sillä aihe voi olla arka tai muuten ei-toivottu.

Se perinteinen, mutta aina ah niin ihana – kengällä vastausleikki:
– hääpari riisuu kengät, molemmille yksi morsiamen ja sulhasen kenkä käteen, istutaan selät vastakkain ja vastaavat etukäteen tehtyihin kysymyksiin nostamalla sen kengän kumpi vastaus on: morsian tai sulhanen
– esimerkkikysymyksiä: kumpi sanoi ensin rakastan sinua? kumpi leppyy riidan jälkeen nopeammin? kumpi tanssii paremmin? kumpi on todennäköisemmin myöhässä?

morsiamen/ sulhasen/ anopin/ baarimestarin/ boolimaljan ryöstö: jotta ryöstön kohteen saa takaisin, on sulhasen/ morsiamen/ hääparin suoritettava jokin tehtävä tai tehtäviä. Tehtävät voivat liittyä
– elämään tuoreena avioparina: lakanan taittelu, neulomisen opettaminen/ opettelu
– hääparin ammattiin tai harrastuksiin
– polttareissa morsian sekä muu polttariporukka piirtänyt tai maalannut muotokuvan sulhasesta ja sulhasen arvattava näistä tuoreen vaimonsa piirros

– etukäteen kirjoitettu tarina hääparista, josta on jätetty adjektiivit pois. Hääväki huutelee adjektiiveja ja leikin vetäjä kirjaa adjektiivit tarinaan. Lopuksi luetaan valmis tarina.

kravatti-tietovisa: leikkiin valitaan kolme pariskuntaa, hääpari mukaanlukien (tai vaihtoehtoisesti kolme miestä ja sulhanen). Ennen visan alkua miehet viedään pois ja heille vaihdetaan kravatit muulta hääväeltä piilossa. Kun miehet tulevat takaisin, visa alkaa. Väärästä vastauksesta leikataan kravattia pala palalta lyhyemmäksi. Kysymykset voivat olla niin vaikeita, ettei vastauksia voi tietää, jotta krakaa päästään leikkelemään!

12 kuukautta: hääparille 12 läheistä ystävää istutetaan tuoleille ympyrään ja he musiikin soidessa kierrättävät koria sylistä syliin. Kun soitto lakkaa, se kenelle kori on jäänyt, nostaa sieltä lapun, johon on kirjoitettu kuukausi ja jokin tehtävä – ystävän tulee seuraavan vuoden aikana tuona tiettynä kuukautena toteuttaa lapussa lukenut tehtävä. Ideana on, että hääpari saa ensimmäisen aviovuoden aikana joka kuukausi jonkin ihanan yllätyksen ystäviltään.
– esimerkkejä: tammikuu – rakentakaa yhdessä lumiukko, helmikuu – vie hääparille suklaasydämiä ystävänpäiväksi jne.

Sukujen suuri sota: morsiamen ja sulhasen suvuista valitaan henkilöt sotaratsuiksi, joiden tehtävänä on mahdollisimman nopeasti lähtökäskyn saatuaan tuoda pyydetty esine leikin vetäjälle. Muut kuin sotaratsut eivät saa liikkua paikoiltaan, mutta sukujen jäsenet voivat kutsua ratsuja luokseen hakemaan tarvittava esine. Se suku, jonka sotaratsu ensimmäiseksi toimittaa pyydetyn esineen, saa sulan hattuun. Leikin vetäjä toimii tuomarina ja päättää kelpuuttaako tuodun esineen. Sodan voittaja on eniten sulkia hattuunsa kerännyt suku. Leikin vetäjä pyytää yksitellen tuomaan esimerkiksi käyttämättömän nenäliinan, vihkisormuksen 1970-luvulta, ruokakaupan kuitin, vähintään puolimetrinen hiuksen, sikarin, laastarin, korvarenkaan, lasten vaipan jne.

tietovisa hääparista: hääpari menee seisomaan vastakkaisille seinille ja leikin vetäjällä on kysymyksiä, joihin vastaus on morsian tai sulhanen. Vieraat nousevat seisomaan ja he vastaavat kysymyksiin kääntymällä morsiameen tai sulhaseen päin, kumman ajattelevat olevan vastauksena. Kun kaikki ovat vastanneet, morsiuspari kertoo oikean vastauksen. Jos kääntyi väärään suuntaan, tulee istuutua. Leikki jatkuu, kunnes jäljellä on vain yksi seisomassa.

avainten palautus: miespuolisille häävieraille jaetaan juhlapaikalle tultaessa avaimia ja jossain vaiheessa iltaa seremoniamestari (tai morsiamen äiti tai isä) pyytää morsiamen nyt avioiduttua, kaikkia, joille morsiamen avain on jäänyt, sen palauttamaan. Miehet tuovat tällöin avaimet. Vastaavasti kaikkia, kenelle sulhasen avain on jäänyt, pyydetään ne palauttamaan ja tällöin ainoastaan sulhasen äiti palauttaa avaimen.

kaulinleikki: leikissä on kaksi kaulinta (ja kaksi kynää), joista morsiamen kaulin on koristeltu vaaleanpunaisin nauhoin ja sulhasen vaaleansinisin. Tarkoituksena on kerätä nimet kaulimiin. Morsiamen kaulimeen kerätään nimet kaikilta naisilta ja sulhasen kaulimeen miehiltä. Se kumman kaulin on palautettu hääparin pöytään ensimmäisenä, määrää kaapin paikan.