Morsiamen pukeutuminen

Perinteinen morsiuspuku on valkoinen ja täyspitkä, mutta yhä useammin näkee myös värikkäitä ja lyhyitä häämekkoja. Morsiamen tyyli saa näkyä myös hääpukeutumisessa.

Morsiuspuvun voi ostaa valmiina, teettää tai vuokrata. Valmiin hääpuvun etsimisessäkin kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä pukujen tilausajat voivat olla pitkiä. Myös puvun mahdolliseen muokkaamiseen ja muiden asusteiden hankintaan on varattava riittävästi aikaa. Usein suositellaankin mekon hankkimista noin puoli vuotta – vuosi ennen häitä. Myös kengät ja alusvaatteet vaikuttavat hääpuvun istuvuuteen, joten nekin kannattaa hankkia ajoissa, viimeistään ennen puvun mahdollisia korjaus- ja muokkausompeluja. Pukuja vuokraavat pukuvuokraamojen lisäksi myös monet hääpukuliikkeet.

Hääkengiksi valitaan usein valkoiset kengät, mutta kengät voivat olla myös värilliset – esimerkiksi häiden teemavärin mukaan. Usein kengät voidaan myös värjätä, jolloin hääkenkiä voi käyttää myöhemminkin vaikka eri värisenä. Mikäli suunnitteilla on värjätä kengät häiden jälkeen, kenkiin ei kannata käyttää suoja-aineita, jotta värjäystuloksesta tulee tasainen. Koron korkeudeksi kannattaa valita sellainen johon on tottunut, jotta kengillä jaksaa juhlia koko päivän. Uusissa kengissä on usein kovamuoviset korkolaput, nämä kannattaa vaihdattaa suutarilla kumisiin, jotta kengät eivät olisi niin liukkaat – tämä helpottaa sekä kävelyä että etenkin tanssimista. Mikäli korkokengät eivät ole oma juttu, voi hääkengät hyvin olla myös korottomat.

Ei ole myöskään yhdentekevää millaiset alusvaatteet puvun alle pukee – mikäli puku on olkaimeton tai syvään uurrettu edestä tai takaa, vaatii se tietynlaiset alusvaatteet. Valkoiset pitsiunelmat liittynevät hääalusvaatteisiin vahvasti, mutta miksipä ei hääpuvun alta voisi löytyä sitä jotain sinistä! (Tällöin toki huomioitava, ettei hääpuvun kangas ole niin ohutta, että kuultavat siitä läpi.) Morsiuspuvun alle puetaan usein myös alus- tai vannehame, tämän ansiosta puvun helma laskeutuu kauniimmin ja lisäksi täyspitkän puvun kanssa liikkuminen helpottuu.

Jos hääpukuja on monentyylistä, myös asusteissa riittää valinnanvaraa. Erilaisia huntuja pitkinä ja lyhyinä, tiaroja, birdcage -huntuja, hiuskampoja, pantoja jne. Siroon ja tyylikkääseen, morsiuspuvun kanssa samaa tyyliä olevaan käsilaukkuun puolestaan pakataan huulipuna, puuteri, nenäliinoja, puuteripaperia ja kurkkupastilleja, jotta ne tulee mukaan kirkon jälkeen valokuvaukseen sekä käden ulottuville juhlapaikalla. Morsiamen kannattaa suosia kirjekuorityylistä laukkua, ei olkahihnallista. Kaikki meikin ja kampauksen kohentamistarpeet eivät mahdu pieneen laukkuun, joten juhlapaikalle tulee ottaa myös isompi kassi, jonne saa kaiken tarvittavan, vaikka vaihtokenkiä myöten.

Myös korujen valintaan tulee kiinnittää huomiota, jotta kokonaisuudesta tulee tyylikäs. Hillityt, toisiinsa sointuvat korut ovat varma valinta. Ja jotta kihla- ja vihkisormukset pääsisivät oikeuksiinsa, kannattaa muita sormuksia käyttää harkiten. Koruista ja muista asusteista voisi löytyä sitä jotain vanhaa tai jotain lainattua – mikä olisi sen ihanampaa kuin kantaa perintöhelminauhaa yhtenä elämänsä tärkeimpänä päivänä tai ommella kirjekuorilaukun koristeeksi isoäidin virkkaamaa vanhaa pitsiä.

Morsian

Yllätä rakkaasi ihanalla huomenlahjalla

Huomenlahja on ihana yllätys häitä seuraavana aamuna. Kalliin korun sijaan voit yllättää tuoreen aviopuolisosi vaikkapa kylpylälahjakortilla tai muulla teidän yhteistä aikaa vaalivalla lahjalla.