Häähumu.fi

Kutsut

Häävieraille lähetetään häiden teeman mukaiset kutsukortit. Kutsussa tulee näkyä selkeästi kuka kutsuu, minne, miksi ja koska ja mikäli kutsuun pyydetään vastausta, myös yhteystiedot.

Etiketin mukaan pukeutumisohje tulee laittaa tekstisivun vasempaan laitaan ja vastauspyyntö oikeaan, mutta mikäli kutsun teksti on keskitetty, pukukoodi laitetaan yleensä ensin ja vastauspyyntö viimeiseksi, molemmat erotettuna varsinaisesta kutsutekstistä.

Vastauspyyntönä usein käytetty v.p. tarkoittaa virallisesti “vastausta pyydetään esteen sattuessa”, mutta käytännössä se mielletään “vastausta pyydetään”. Tämän sijaan voi käyttää ranskankielistä pyyntöä R.S.V.P, joka tarkoittaa “olkaa hyvä ja vastatkaa” (Repondez sil vous pláit). Kaikkein selvin tapa ilmaista vastauspyyntö on “vastausta pyydetään xx mennessä”. Vastauspyynnöstä tulee ilmetä kenelle ja mihin päivään mennessä vastausta pyydetään.

Puhelimitse tapahtuvan ilmoittautumisen lisäksi vastauksia voi pyytää myös sähköpostitse. Kaikilla ei kuitenkaan sähköpostiyhteyksiä ole, joten sähköpostia ei tulisi käyttää ainoana vastausvaihtoehtona.

Vastausta kutsuun voi pyytää myös kirjallisesti. Tällöin kutsun mukana lähetetään pieni vastauskortti, johon vieras laittaa oman nimensä, sekä muut juhlaan saapuvat henkilöt, erottelee aikuisten ja lapsivieraiden määrän ja ilmoittaa mahdollisista ruoka-aineallergioista tai erityisruokavaliosta sekä siitä, jos on estynyt saapumaan juhlaan. Vastauskorttien mukana lähetetään kirjekuori, johon on valmiiksi kirjoitettu tai tulostettu vastauksia vastaanottavan henkilön osoite. Vastauskuoriin on kohteliasta laittaa valmiiksi myös postimerkit.

Kutsutekstit vaihtelevat murteella kirjoitetuista huumoripitoisista tai riimitellyistä teksteistä virallisiin. Mitä arvokkaammat juhlapuitteet, sen virallisempi kutsun tulisi olla. Kutsu on esimakua juhlasta ja sen tyylistä. Esimerkkejä kutsun teksteiksi löytyy täältä.

Hääkutsu kannattaa lähettää 2-3 kuukautta ennen häitä. Ulkomailla asuville häävieraille kutsu voidaan lähettää reilusti aikaisemminkin. Tarpeen tullen voi käyttää myös ennakkoilmoitusta tulevasta juhlasta eli Save the Date -kortteja.

Mahdollisia lahjatoiveita ja lahjalistan osoitetta ei ole suositeltavaa sisällyttää kutsutekstiin – sitä saatetaan pitää epäkohteliaana. Maininnan lahjalistasta voi laittaa esimerkiksi kutsun mukana tulevaan juhlaohjesääntöön tai muuhun liitteeseen, joka tulee kutsun väliin. Liitteeseen voi laittaa myös ajo-ohjeet tai muita käytännön asioita, joita ei halua laittaa varsinaiseen kutsuun. Kutsusta tulee usein sekavan näköinen, jos siihen yrittää mahduttaa liikaa asiaa.

Liitteen ja juhlaohjesäännön korvaa näppärimmin omilla hääsivuilla, jonne saa kaiken tarpeellisen lisäinformaation – kutsussa kerrotaan käyttäjätunnus ja salasana sivuille.

Valmiita kutsumalleja löytyy mm. Vistaprintiltä ja Calligraphenilta.

Inspiraatioita Instagramista