Häähumu.fi

Pukukoodi

Pukukoodi kertoo häävieraille toivotusta pukeutumisesta. Mikäli kutsussa pukukoodi esitetään, tulee vieraiden tätä kunnioittaa. Pukukoodin tarkoituksena on siis helpottaa vieraiden vaatevalintoja sekä välttää epämukavia tilanteita, joissa pukeutuminen olisi tilaisuuteen nähden väärä.

Frakki (iltapuku)

Kun kutsussa on käytetty pukukoodia iltapuku tai “White tie” se tarkoittaa, että miesten tulee pukeutua frakkiin tai sotilaspukuun. Frakin sijasta voinee käyttää tummaa pukua, mutta ei smokkia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös juhlavaa kansallispukua. Liivin tulee olla valkoinen ja rannekelloa ei tule käyttää.

Kun pukukoodi on frakki, nainen pukeutuu yksiosaiseen juhlapukuun, joka peittää jalat kengän kärkeä lukuunottamatta. Juhlapuvun ja iltapuvun erona on puvun mitta: juhlapuku on aina täyspitkä. Iltapuvussa mitta voi olla huolettomampikin. Juhlapuku on myös aina näyttävämpi, kuin iltapuku. Kirjekuori –tyylinen iltalaukku ilman hihnaa sekä umpikärkiset sirot avokkaat kuuluvat tähän pukukoodiin. Jos juhlapuvun kanssa käytetään käsineitä, käsineiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat.

Termi “siviili iltapuku” tarkoittaa, että sotilaspukua sovi käyttää. Mikäli pukukoodina on ilmoitettu frakki ei myöskään kansallispukua ole suotavaa käyttää. Akateemisella juhlapuvulla tarkoitetaan frakkia ja mustaa liiviä miehille.

Smokki

Smokki tai “Black tie” -pukukoodilla miesten tulee pukeutua mustaan tai tummansiniseen smokkiin, jossa on silkkivuori ja satiiniraitaiset housut. Smokin kanssa käytetään sukkia ja lakerikenkiä. Myös matalat mustat kengät käy. Housujen kanssa käytetään mustia tai valkoisia henkseleitä. Paidassa tulee perinteisesti olla suora vekki, mutta on täysin mahdollista käyttää myös smokkipaitaa, jossa on kudottu brokadikuvio. Tavallinen valkoinen paita ei käy. Kun pukukoodina on smokki ei ole suotavaa käyttää frakkia tai tummaa pukua. Smokkia ei tule käyttää ennen klo 17.00.

Saketti

Saketti on niin kutsuttu aamupäivän juhlapuku. Se on brittiläinen puku, jota käytetään klo 15.00 saakka. Sitä käytetään häissä ja ristiäisissä sekä näihin juhliin liittyvien päivällisten yhteydessä. Kyseessä on harmaa tai musta napitettu takki. Tämän takin kanssa tulee käyttää harmaita mustaraitaisia housuja harmaiden henkseleiden sekä valkoisten tai helmen väristen nappien kanssa. Pukuun kuuluu harmaa liivi, jonka alin nappi jätetään napittamatta. Solmio on tumma ja saketin solmion, plastronin tulisi olla harmaa. Halutessaan voi käyttää helmenväristä tai kultaista saketin solmioneulaa. Mikäli käyttää frakin paitaa, tulee käyttää saketin solmiota. Tavallisen valkoisen paidan kanssa voi käyttää solmiota.

Tumma puku "formal"

Pukukoodin ollessa tumma puku, mies pukeutuu tumman harmaaseen, siniseen tai mustaan pukuun. Mustan puvun kanssa käytetään valkoista paitaa sekä vapaavalintaisen väristä solmiota tai solmuketta.

Naisilla pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Iltapuvun väri on vapaa ja se voi olla lähes minkä mittainen tahansa, maksimissaan kuitenkin jalkapöydän päälle. Juhlan tilaisuuden ja muodin salliessa myös lyhyempi mitta käy, kunhan asun arvokkuus säilyy. Klassinen tumma puku -asu naisella on pikkumusta.

Puku

Pukukoodi puku tarkoittaa koko pukua, mutta puvun ei tarvitse olla tumma. Vaaleat puvut sopivat hyvin kesähäihin. Housut voivat olla takin kanssa eri paria, mutta paitaa ja solmiota tulee käyttää.

Arkipukeutuminen "smart casual" ja "casual"

Smart casual tarkoittaa rentoa, mutta siistiä, arkiasua juhlavampaa pukeutumista. Miehet eivät käytä kravattia, vaan esimerkiksi irtotakkia ja housuja tai neulepaitaa chinojen tai suorien housujen kanssa.

Naisen smart casual asu voi olla siisti mekko tai hame ja ohut neule. Myös paitapuserot, suorat housut ja jakut käyvät.

Pukukoodi Casual ohjeistaa pukeutumaan yksinkertaisesti mutta hyvin. Housut, paita ja villatakki tai löysästi istuva puvuntakki käyvät hyvin. Farkkuja ei tule käyttää.

Huollettu pukeutuminen

Tämä epäselvä pukukoodi tarkoittanee, että vaatteiden tulee olla ehjät ja puhtaat eikä liian silmiin pistävät. Vapaa-ajan asuja sekä työvaatteita tulisi välttää. Myöskään sandaalit tai lenkkikengät eivät kuulu tähän pukeutumiseen. Farkkuja voinee käyttää, mikäli ne ovat ehjät ja puhtaat eivätkä roiku. Shortseja ei tule käyttää.

Vapaavalintainen pukeutuminen

Vapaavalintaisessa pukeutumisessa vieraat valitsevat itse kuinka pukeutuvat.

Erityinen pukukoodi häille

Vain morsian saa pukeutua kokonaan valkoiseen. Valkoinen väri osana vieraiden vaatteita on kuitenkin sallittua. Häävieraiden ei tule käyttää suruvaatteita. Kansallispuvun käyttö on häissä sallittua pukukoodista riippumatta. Miehet riisuvat aina päähineet pois sisätiloissa. Myös ulkona tapahtuvan vihkimisen aikana päähineet otetaan pois päästä.