Häähumu.fi

Kirkkohäät

Mikäli haluaa mennä kirkossa naimisiin, tulee olla rippikoulun käynyt kirkon jäsen. Kirkollisesti voidaan vihkiä myös pari, jossa toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai kristilliseen uskontokuntaan.

Vihkipari, joista toinen tai kumpikaan ei kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon, ei voi saada kirkollista vihkimistä. Maistraatissa solmittu avioliitto voidaan kuitenkin siunata kirkossa.

Kuulutukset

Kuuluttaminen tarkoittaa vihkiparin nimien lukemista kirkossa jumalanpalveluksen yhteydessä. Tässä yhteydessä esirukoillaan avioliiton puolesta. Kuulutukset voidaan myös julkaista lehdessä.

Kuulutusten lukeminen on vapaaehtoista ja edellyttää aina kihlaparin suostumusta. Asiasta voi sopia kirkkoherranvirastossa samalla kun jätetään pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta. Myös kirkkoon kuuluvat siviilivihittävät parit voivat pyytää kotiseurakunnaltaan kuulutusten lukemista.

Kuulutukset luetaan yleensä kotiseurakunnan kirkossa, mutta pyydettäessä ne voidaan lukea myös muualla, esimerkiksi vihkikirkossa.

Vihkimistilaisuuteen liittyvää
Vihkiminen

Omat valat osaksi vihkimistä

Omien valojen lukeminen vihkitilaisuudessa olisi taatusti koskettava ja hanat aukaiseva hetki, mutta mitä valassa voisi sanoa, miten sen aloittaa ja toisaalta miten kaiken sanottavan saa mahtumaan muutamaan lauseeseen.