Häiden järjestämisessä on iso työ. Upeat häät eivät vaadi vuosien suunnittelua saati järjestelyä, mutta kyllä halutuimmat juhlapaikat, pitopalvelut ja valokuvaajat on varattava mielellään yli vuosikin aikaisemmin, jotta ne ovat saatavilla juuri TEIDÄN päivänänne. Jos vihkimiseen ja hääjuhlaan liittyvillä seikoilla ei ole suurta väliä, häiden järjestäminen onnistuu vaikka sen viikon aikana, jonka lakisääteinen avioliiton esteiden tutkiminen kestää.
Järjestelyjen aikatauluun vaikuttaa moni asia, mutta alle on pyritty kokoamaan suuntaa-antavasti mitä tehtäviä milloinkin tulisi hoitaa. Kaikki alla luetelluista tehtävistä ei varmaankaan ole teille tarpeellisia ja toisaalta listalta taatusti puuttuu jotain, joka juhlassanne tulisi ottaa huomioon. Ja jos karkaatte vihille, on suurin osa näistä järjestelyn vaiheista teille tarpeettomia.
Täältä löytyy hääjärjestelyjen ohjenuoraksi To Do -lista häästressin helpottamiseksi. Kopioi lista itsellesi talteen ja lihavoi mitä on jo tehty ja yliviivaa tarpeettomat.
Heti kun on päätetty mennä naimisiin
Häiden luonne tulee miettiä ihan ensimmäiseksi. Kirkkohäät vai siviilivihkiminen? Kahdestaan vai kaikkien sukulaisten ja ystävien kesken? Hääateria vai kahvitilaisuus? Ravintolassa kolmen ruokalajin illallinen vai rennot bileet kavereiden kesken?
Häiden ajankohta täytyy päättää heti alkuun, sillä päivä täytyy olla tiedossa varatessa juhlapaikkaa ja kirkkoa sekä palveluntarjoajia. Sillä, pidetäänkö juhlat kiireisimpänä kesälauantaina vai hääsesongin ulkopuolella, on vaikutusta sekä palveluiden saatavuuteen että myös mahdollisesti hintaan. Häiden ajankohta voi myös vaikuttaa siihen, miten moni vieras pääsee osallistumaan häihin – ajankohta täytyy sopeuttaa omiin ja lähipiirin lomiin.
Budjetin raamit täytyy päättää myös järjestelyjen alkuvaiheessa. Itse avioliiton solmiminen ei maksa käytännössä mitään, mutta kaikkeen muuhun rahaa saa kyllä menemään. Lähipiirille häistä kertominen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on sekä kohteliasta että hyödyllistä, sillä hääparin vanhemmat voivat hyvinkin haluta osallistua häiden kustannuksiin. Samalla varmistetaan, että häiden ajateltu ajankohta sopii ainakin lähipiirille.
12-5 kuukautta ennen hääpäivää
Alustava vieraslista tulee laatia alkuvaiheessa, sillä vieraiden lukumäärä vaikuttaa niin juhlapaikan kokoon kuin rahan menoon – juhlaillallinen juomineen on usein häiden suurin menoerä.
Juhlapaikan varaaminen olisi vuorossa seuraavana. Varsinkin, mikäli tiedossa on tietty juhlapaikka jonka haluaa, kannattaa varaamisessa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Juhlapaikan varaaminen kannattaa tehdä kirjallisena epäselvyyksien välttämiseksi.
Kirkon tai muun vihkipaikan varaaminen – jotkut seurakunnat ottavat varauksia vastaan jo vuotta aikaisemmin, jotkut taas vasta puoli vuotta ennen häitä. Ottakaa yhteyttä seurakuntaan, jonka alueella valitsemanne kirkko sijaitsee ja tiedustelkaa heidän käytäntöjään.
Pitopalvelun varaaminen tai sen päättäminen, miten ruokailu tai kahvitilaisuus järjestetään. Monet pitopalvelut voivat ottaa vain yhden juhlan yhdelle päivälle, joten tietyn pitopalvelun halutessaan, kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Jälleen kerran.
Valokuvaajan varaamisessakin täytyy olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä mikäli haluatte vihkimiseen ja hääjuhlaan dokumentaarisen valokuvauksen, valokuvaaja varaa päivän kokonaan teille. Jos taas päädytte studiokuvaukseen, tulee saada häiden aikatauluun parhaiten sopiva kuvausaika. Valokuvaajilla ja valokuvaamoilla on nettisivuillaan nähtävissä kuvagallerioita, joista näkee paitsi kuvaajan tyylin, saa myös ideoita omiin hääkuviinsa.
Bändin, dj:n tai muun esiintyjän varaaminen, mikäli tällaista on juhlaan ajateltu. Suosituimmat ajankohdat menevät nopeasti myös heiltä.
Kaason ja bestmanin pyytäminen sekä heidän kanssaan sopiminen mitä heiltä toivotaan häitä suunniteltaessa ja itse hääpäivänä. Myös seremoniamestari on hyvä pyytää tehtäväänsä hyvissä ajoin.
Morsiuspuvun etsiminenkin kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Puvun teettämiseen tulee varata aikaa tai mikäli the puku löytyy valmismallistosta, voi sen toimitusaika olla useampi kuukausi. Ja valmispukukin muokataan istuvaksi, joten myös näihin muutostöihin on varattava aikaa.
Kuljetusten suunnitteleminen ja varaaminen. Miten morsian menee aamulla kampaajalle ja hääpari, kaaso ja bestman kirkkoon ja kirkosta juhlapaikalle? Entä miten hääpari pääsee juhlista hääyön viettopaikkaan? Myös mahdollinen häävieraiden yhteiskuljetus kannattaa varata tässä vaiheessa.
Häämatkan varaaminen
Hääyöpaikan varaaminen sekä mahdollisen kiintiövarauksen tekeminen hotelliin, jonne häävieraat voisivat majoittua.
Häätaulun tekijään kannattaa myös ottaa yhteyttä ajoissa, mikäli morsiuskimppu aiotaan kuivattaa tauluun muistoksi.
4-1 kuukautta ennen hääpäivää
Esteettömyystodistuksen hankkiminen. Avioliiton esteiden tutkimista pyydetään joko maistraatista tai kotiseurakunnan kirkkoherranvirastosta. Esteiden tutkinta kestää viikon ja todistus on voimassa neljä kuukautta – ilman em. todistusta avioliittoon vihkimistä ei voida suorittaa!
Vihkijän varaaminen
Morsiuspuvun ja asusteiden valinta. Viimeistään nyt on tilattava morsiuspuku. Myös vuokrapuku ja kaikki asusteet kannattaa hankkia tässä vaiheessa.
Sulhasen puvun valinta. Ostaako sulhanen uuden puvun vai vuokraako frakin tai smokin? Myös asusteet tulisi hankkia tässä kohtaa.
Kaason, bestmanin ja morsiuslasten pukeutumisen suunnittelu. Bestmanin pukuvalinnan tulee tyypillisesti olla sama kuin sulhasella. Kaasolle taas voi suunnitella asuksi tai asusteiksi esimerkiksi häiden teemaväriä.
Kutsukorttien suunnittelu sekä niiden tilaaminen tai tekeminen. Kutsut tulisi lähettää vieraille viimeistään kaksi kuukautta ennen häitä.
Lahjatoiveiden miettiminen – lahjalista vai häämatkatili? Lahjalistan voi tehdä nettiin tai omille hääsivuille, lahjatilin numero taas ilmoitetaan juhlaohjesäännössä tai omilla hääsivuilla.
Vihkisormukset. Mikäli sormus teetetään, siihen menee aikaa. Mikäli sormus tilataan, siihenkin menee aikaa. Sormusten kaivertamiseenkin menee aikaa. Sormusostoksillekaan ei siis voi lähteä viimetipassa.
Kampaajan varaaminen – häitä edeltävälle viikolle hiusten leikkaus- ja värjäysaika, jolloin voidaan tehdä myös koekampaus ja hääpäivän aamuun kampausaika.
Meikkaajan varaaminen – aika myös koemeikkiin.
Kynsien laiton varaaminen – mikäli kynsiin tulee rakennekynnet tai geelilakka, ne kestävät siistinä pitkään, joten ajan voi varata hääviikolle. Kaikkialle ei sitten tarvitse kiirehtiä häiden aattona saati hääpäivän aamuna.
Kosmetologin varaaminen – kasvohoito, suihkurusketus, ripsipidennykset yms. häävikolle.
Hääkakun tilaaminen
Papin (ja kanttorin) kanssa sovitaan vihkikeskustelun ja kirkkoharjoituksen ajankohdasta.
Hääpäivän ohjelman suunnittelu yhdessä kaason, bestmanin ja seremoniamestarin kanssa.
Koristeiden suunnittelu. Tuleeko koristeita ainoastaan juhlapaikalle vai jotain myös kirkkoon? Hääauton koristelu?
Ohjelma- ja menukorttien, kirkko-ohjelman, pöytäkartan, paikkakorttien yms. painotuotteiden suunnittelu – tehdäänkö itse vai tilataanko valmiina?
Vieraskirjan toteutuksen suunnittelu
Opas- tms. kylttien suunnittelu
Kuukausi ennen hääpäivää
Morsiuskimpun ja vieheiden sekä muiden kukkien suunnittelu ja tilaus kukkakauppaan.
Orkesterin tai dj:n kanssa sovitaan häätanssista ja muusta musiikista sekä illan aikataulusta.
Lopullisen vieraslistan tulisi olla tiedossa.
Majoituksen varaaminen sitä tarvitseville häävieraille.
Somistustarvikkeiden hankkiminen ja juhlapaikan (ja kirkon) koristelun ajankohdasta sopiminen.
Palaveri pitopalvelun kanssa – valitaan häämenu ja sovitaan yksityiskohdista, ilmoitetaan lopullinen vierasmäärä.
Palaveri juhlapaikalla juhlapaikan vastaavan kanssa mielellään niin, että myös kaaso, bestman ja seremoniamestari ovat läsnä, että juhlapaikka olisi heillekin hääpäivänä tuttu.
Juhlapaikan siivouksesta ja tavaroiden poisviemisestä sopiminen – ottaako esimerkiksi avustajat hoitaakseen? Koska tilan pitää olla tyhjä? Kuuluuko vuokrahintaan loppusiivous?
Istumajärjestyksen laatiminen juhlapaikalle
Hääpukujen sovitus ja mahdollisten muutosompeluiden teko.
Huomenlahjojen hankkiminen
Kiitoslahjojen hankkiminen
Vieraskirjan hankkiminen
Mahdollisten kylttien tekeminen
Sormuksen (tai sormusten) noutaminen kaiverrettuna
Varausten varmistaminen
Hääviikolla
Vihkikeskustelu ja kirkkoharjoitus viimeistään tässä vaiheessa, toivon mukaan jo aiemmin.
Morsiuspuvun ja asusteiden sovittaminen. Totuttelua hääkenkiin.
Sulhasen parturikäynti
Morsiamen kampaajakäynti, koekampaus ja -meikki. Ota mukaan kuva morsiuspuvusta sekä mahdollinen hiuskoriste.
Yksityiskohtien varmistaminen kaason, bestmanin ja seremoniamestarin kanssa.
Kaikkien sopimusten ja aikataulujen varmistaminen.
Hääpäivänä
Mahdolliset opaskyltit tienvarsille avustajien toimesta joko edellisenä iltana tai hääpäivän aamuna.
Morsiuskimpun ja muiden kukkien noutaminen.
Hääkampaus ja -meikki. Muista ottaa mukaan mahdollinen hiuskoriste ja huntu.
Pukeutuminen – morsian tyypillisesti kaason kanssa ja sulhanen bestamanin.
Valokuvaus. Mikäli kuvaus on ennen vihkimistä, muista ottaa mukaan sormus ja morsiuskimppu.
Vihkipaikalle lähtö hyvissä ajoin.
Sitten se on menoa – nauttikaa! Järjestelyistä on turha murehtia, avustajat ja palveluntarjoajat pitävät niistä kyllä huolen.
Häiden jälkeen
Huomenlahja puolisolle häitä seuraavana aamuna.
Juhlapaikan siivouksesta ja tavaroiden poishakemisesta huolehtiminen – sovittu esimerkiksi avustajien tehtäväksi?
Opastekylttien poistaminen – sovittu esimerkiksi avustajien tehtäväksi?
Vuokravaatteiden ja -tarvikkeiden palauttaminen
Hääpukujen pesulaan vieminen
Morsiuskimpun toimittaminen häätaulun tekijälle kuivatettavaksi mahdollisimman nopeasti.
Kiitoskorttien lähettäminen
Avustajien kiittäminen joko lahjomalla tai viemällä ravintolaan syömään tms.
Nimenmuutoksesta ilmoittaminen – uuden passin ja ajokortin hankkiminen
Ja vielä lopuksi – ihanasta avioelämästä nauttiminen!