Vihkisormus on merkki solmitusta avioliitosta ja sen pujottaminen (ainakin) morsiamelle kuuluu kirkollisen vihkimisen kaavaan. Sormus symboloi ikuisuutta, koska sillä ei ole alkua eikä loppua.
Vihkisormuksen valinta on syytä tehdä huolellisesti, sillä sormuksen tulisi miellyttää kantajaansa loppuelämän ajan. Sormuksen tulisi olla laadukas ja kestävä, sillä kihla- ja vihkisormukset ovat yleensä päivittäisessä käytössä. Valinnanvaraa on todella paljon, joten kannattaa kierrellä katsomassa useamman koruliikkeen valikoimat sekä harkita myös sormuksen teettämistä.
Sormus valmistetaan usein jalometallista, kuten valko- tai keltakullasta, platinasta tai hopeasta, mutta muistakin materiaaleista sormuksen voi tehdä, kuten esimerkiksi palladiumista ja titaanista.
Vihkisormus voi hyvin olla kivetön, mutta usein halutaan, että vihkisormus on kihlasormusta näyttävämpi ja usein vihkisormukseen kiveä tai kiviä toivotaan. Timantti soveltuu parhaiten sormuksen jalokiveksi, sillä se on jalokivistä ainoa, joka kestää ja pysyy kauniina vuodesta toiseen. Safiiri ja rubiini kuluvat ja menettävät ajan saatossa osan loistostaan, mutta ovat silti hyviä vaihtoehtoja korukiviksi.
Mikäli sormusta/ sormuksia ei haluta, on kirkollisessa vihkimisessä kuitenkin lähtökohtaisesti oltava yksi sormus. Sormus voi olla esimerkiksi lainattu tai vaikka pääsiäismunasta saatu. Siviilivihkimisessä sormuksen voi jättää pois.