Häähumu.fi

20 tapaa tehdä vihkitilaisuudesta oman näköinen

Vaikka etenkin kirkollisen vihkimisen kaava on pitkälle ennalta määritelty, voi vihkiseremoniastakin saada oman näköisen – pienilläkin yksityiskohdilla voi olla suuri merkitys. Kirkollisessa vihkimisessä tulee kuitenkin aina varmistaa vihkijältä, mitä omia elementtejä vihkimiseen voi sisällyttää. Siviilivihkimiseen niitä saa lisättyä vapaammin.

Tässä kaksikymmentä esimerkkiä, joilla vihkimisestä saa persoonallisemman.

Yksilölliset ohjelmalehtiset

On muutamia asioita joita ohjelmalehtisessä tulee olla – vihkimisen kaava sekä hääseurueen sekä vihkijän ja kanttorin nimet, mutta on monia muita tapoja tehdä ohjelmalehtisestä omannäköiset. Sisällyttäkää ohjelmalehtiseen kiitos häävieraille juhlaan osallistumisesta, kerro hauskoja faktoja kaasosta ja bestmanista tai muista seremoniaan osallistuvista, siteeraa lempilaulun sanoja tai lempirunoa. Laittakaa kuvia seurustelunne ajoilta tai piirtäkää kartta yhteisistä seikkailuistanne. Valitkaa fontit ja muutenkin ohjelmalehtisen tyyli häiden teeman mukaiseksi.

Perinnöksi saadut esineet

Pue yllesi perintökoruja tai sisällytä niitä asusteisiin tai morsiuskimppuun. Vihkisormuskin voi olla peritty ja mahdollisesti muokattu oman näköiseksi. Mikäli suvussanne on muita kuin asusteena käytettäviä esineitä, jotka ovat kulkeneet suvussa monien sukupolvien ajan, on näiden sisällyttäminen vihkiseremoniaan todella kaunis ajatus – esimerkiksi vanha perheraamattu.

Seremonian musiikki

Kirkollinen vihkiminen asettaa omat vaatimuksensa vihkiseremonian musiikkivalinnoille, mutta mikäli mahdollista, valitkaa musiikiksi teille tärkeitä kappaleita. Kappaleet voidaan esittää instrumentaalisina tai jopa soittaa koneelta alkuperäisen esittäjän versiona.

Morsiuslapset

Lapset ovat ennalta-arvaamattomia, mutta tuovat lämpöä ja hilpeyttä vihkiseremoniaan. Morsiuslapset voivat kantaa vihkisormusta persoonallisella sormustyynyllä tai muistolaatikossa. Talvihäihin sopisi kauniisti esimerkiksi lyhty, jonka sisällä sormusrasia on (ilman kynttilää!). Tai voisihan morsiuslapset kantaa vihkialttarille kävellessään jotain muutakin – kylttejä tai satiininauhasta tehtyä huiskuja tai jotain muuta täysin uniikkia! Panosta myös morsiuslasten pukeutumiseen, jotta häiden teema näkyy myös heidän asuissaan. Ja muista suhtautua rennosti, mikäli pienet apulaiset eivät jaksa käyttäytyä seremoniassa, se on osa päivän hauskuutta!

Vapaasti valittavat istumapaikat

Häävieraiden ei ole pakko valita puolta. Pidä istumajärjestys vapaana, jotta vieraat voivat istua minne haluavat – näin te olette kuin yhtä suurta perhettä! Mikäli toivotte vieraiden valitsevan istumapaikat vapaasti, infotkaa tästä häävieraita vihkipaikalla esimerkiksi kyltein tai jos kaaso on ottamassa vieraita vastaan, voi hän ilmoittaa asiasta.

Istumajärjestys

Mikäli se vihkipaikalla on mahdollista, muuta tuolien paikkoja niin, että vieraat istuvat ympyrässä vihkialttariin nähden – näin hääpari vihittään rakkauden ympäröimänä.

Hääkaari ja vihkipaikan tausta

Mikäli vihkiminen tapahtuu muualla kuin kirkossa, panosta kauniiseen hääkaareen tai muuhun taustaan. Juhlapaikan sisätiloihinkin saa rakennettua kauniin vihkipaikan hääkaarella tai rustiikilla puulla, esimerkiksi antiikkiovilla, mikä tahansa sopiikaan häiden teemaan. Ulkovihkimisessä kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota maisemaan, joka vihkimisen taustalla näkyy.

Yksi katseenvangitsija voisi olla vihkialttarin taakse tai vaikka vihkiryijymäisesti hääparin jalkojen alle laitettu kangas, jolle on painettu teille tärkeää tekstiä – lempilaulun tai häävalssin sanat tai vaikka seremoniassa luettavan, teille tärkeän tekstin.

Monogrammi

Suunnitelkaa oma monogrammi esimerkiksi molempien etunimen alkukirjaimista ja painakaa tämä näkyviin kutsuihin, ohjelmalehtisiin, menuihin yms. Teettäkää monogrammista julisteita, niin ne toimivat sellaisenaan opastetauluina. Valonheittimellä lattiaan heijastettava monogrammi on taatusti persoonallinen yksityiskohta.

Huomioi vieraiden viihtyvyys

Hääpäivän säästä riippuen, etenkin mikäli vihkiminen tapahtuu ulkona, varaa vieraille viilennystä tai lämpöä – lämpimällä säällä viuhkoja, aurinkovarjoja ja kylmää juotavaa ja kylmänä päivänä shaaleja ja vilttejä ja lämmintä juomaa. Myös lämpölamput lämmittäisivät ihanasti.

Yksi ihana tapa huomioida vieraat olisi jakaa kaikille heti vihkipaikalle saavuttuaan vieheet miehille ja hiuskukat naisille. Ne voisivat olla kauniisti nimikoituina tarjolla. Tai toivota vieraat tervetulleiksi heti heidän saavuttuaan kirjoittamalla heille henkilökohtaiset terveiset ja jätä ne vihkipaikan sisäänkäynnille.

Tarjoilut

Muualla kuin kirkon tiloissa tapahtuvan vihkimisen voisi aloittaa cocktaileilla ja pienillä suolapaloilla heti vieraiden saavuttua paikalle. Suolapalat voisivat olla hääparin suosikkeja tai esimakua hääillallisen tarjoiluista.

Saattaja

Perinteisesti morsiamen saattaa alttarille hänen isä, mutta mikäli se ei tunnu teidän mielestä omalta, älkää tehkö niin. Kävelkää alttarille yhdessä. Tai morsiamen voi saattaa molemmat vanhemmat tai morsian voi kävellä yksinkin. Saattajaa voi vaikka vaihtaa puolivälissä – vaihtoehtoja on vaikka kuinka. Mieti, mikä ratkaisu olisi itselle kaikista mieluisin, se on kaikista tärkeintä.

Kirjoittakaa omat valat

Omien valojen lukeminen osana vihkiseremoniaa tekee vihkimisestä taatusti juuri teidän näköisenne. Varaa riittävästi aikaa rakkauden tunnustuksen kirjoittamiseen. Sisällytä valaan henkilökohtaisia asioita, älä puhu yleistä rakkaudesta. Kerro suhteestanne ja mitä puoliso sinulle merkitsee. Mikäli omien valojen kirjoittaminen ei ole teidän näköinen ratkaisu, kirjoittakaa yhteiset valat jotka sanotte vuoropuheluna tai jopa lausutte yhteen ääneen. Kirkollisessa vihkimisessä omien valojen lukeminen osana vihkimistä tulee varmistaa vihkipapilta.

Lukukappaleet ja ohjelmanumerot

Vihkimiseen voidaan sisällyttää lukemista, kirkollisessa vihkimisessä raamatun, mutta siviilivihkimisessä vapaasti valittavaa. Mikäli mahdollista, valitkaa teille merkityksellisiä runoja, laulun sanoja, toisillenne kirjoittamia rakkauskirjeitä tai sähköposteja, jotka perheenjäsen tai ystävä voisi lukea vihkitilaisuudessa. Pyydä sisartasi lukemaan pätkä teidän molempien rakastamasta lastenkirjasta. Tai unohda lukemiset ja pyydä muutamaa häävierasta kertomaan lyhyesti viisauksia avioliitosta.

Rakkauskirjeet

Kirjoittakaa ennen häitä kirjeet toisillenne. Seremonian aikana nämä kirjeet ja pullo viiniä suljetaan laatikkoon ja sen saa avata kymmenentenä hääpäivänä.

Sormukset

Mikäli vihkisormuksillanne on jokin tarina tai erityinen merkitys, tuokaa tämä esille vihkiseremoniassa – esimerkiksi osana vihkijän puhetta tai tarinana ohjelmalehtisessä.

Lemmikki

Lemmikkisi on tärkeä osa perhettänne, joten miksi häntä ei ottaisi mukaan seremoniaan, mikäli se on mahdollista. Voit kävellä alttarille lemmikkisi kanssa tai lemmikki voi tuoda sormuksen bestmanille.

Rakkaiden muistaminen

Hienovarainen kunnianosoitus poisnukkuneille rakkaille voisi olla todella kaunis ja koskettava ele. Esimerkiksi poisnukkuneen kuva tuolille eturiviin tai hänen lempikukkansa koristeisiin tai morsiuskimppuun. Vihkiseremoniassa voisi esittää hänen lempilaulunsa tai -runonsa. Myös kynttilän sytyttäminen poisnukkuneen muistoksi osana seremoniaa voisi olla yksi kaunis vaihtoehto.

Kippis!

Muualla kuin kirkon tiloissa tapahtuvan vihkiseremonian lopuksi voisi hääparille ja vieraille jakaa hääparin suosikkidrinkit tai kuohuvaa, niin pääsisitte heti kilistelemään tuoreen avioliiton kunniaksi.

Poistuminen

Riisin heittelyn sijaan voivat vieraat heilutella huiskuja tai heittää konfettia poistuessanne vihkipaikalta. Tai jakakaa vieraille istumapaikoille pillejä, torvia, jänisräikkiä tai mitä tahansa muuta jolla saa aikaan mekkalaa!

Hääsuunnittelija tutuksi

Mikäli olet suunnitellut palkkaavasi hääsuunnittelijan, on tärkeää valita sellainen joka on kiinnostunut tutustumaan hääpariin. Mikäli mahdollista, suunnittelija tulisi päästä tapaamaan useita kertoja ennen häitä, jotta hän oppii tuntemaan teidät sekä toiveenne, tyylinne ja tarinanne.

Muistamiset

Ilahduta juhlaparia kukkalähetyksellä

Yllätä ja ilahduta tuoretta kihlaparia tai hääparia kukkalähetyksellä. Kukkakimpun lisäksi vaihtoehtoina esimerkiksi suklaasydänrasia tai shampanjatryffelirasia kukkakoristein.