Haaveissa pienet häät?

Mikäli satapäinen häävierasjoukko ei tunnu omalta jutulta, mutta vihille karkaaminenkaan ei tunnu mielekkäältä, vaihtoehtona voisi olla pienten häiden järjestäminen. Häiden, joihin kutsutaan vaan 10-20 vierasta, ne oikeasti läheisimmät. Pienissä häissä voi ja saa olla kaikki mitä isoissakin, mutta vaan pienemmässä mittakaavassa. Hääjuhla voi olla juuri sellainen kuin haaveilette ja pienellä vierasmäärällä juhlaan voi todella panostaa maltillisellakin budjetilla. Pienet häät voivat olla häämäiset siinä missä isotkin hääkutsuineen, hääillallisineen, valkoisine pukuineen ja kaikkine niine yksityiskohtineen jotka on teille tärkeitä.

Hääjuhlan koosta riippumatta häiden järjestämisessä on paljon tekemistä. Alle on koottu vinkkejä pienten häiden järjestäjälle.

Lyhyt vieraslista

Pienet häät ovat pienet ainoastaan, mikäli vieraslista on lyhyin mahdollinen. Mikäli ette tiedä miten listaa karsisitte, tässä yksi vinkki: katsokaa läpi puhelunne ja viestinne ja kutsukaa häihin heidät, joiden kanssa olette olleet yhteyksissä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Pidämme yhteyttä niihin tärkeimpiin ihmisiin, joten vieraslistanne on siinä.

Toki muutkin haluavat tietää naimisiinmenostanne, joten tehkää myös lista heistä, kenelle ilmoitatte uutiset jälkikäteen ja suunnitelkaa myös ilmoitustapa (viesti, kuva hääparista, puhelu, kortti häämatkalta jne).

Erilainen juhlapaikka

Lyhyt vieraslista mahdollistaa perinteisestä poikkeavan juhlapaikan. Ravintola on tyypillisin pienten häiden juhlatila, mutta silloinkin kaiken pitää olla kohdallaan – ravintolan tyylin, menun ja olemassa olevien koristeiden tulee olla hääparille mieleiset. Hotellien sviitit voisivat olla myös yksi vaihtoehto pienelle juhlalle, ne ovat tavallisesti sisustettu tyylikkäästi ja hotellissa saattaisi olla myös muita kauniita sisä- tai ulkotiloja, joita voisi hyödyntää esimerkiksi vihkimiseen. Juhlat voisi järjestää myös vaikkapa taidegalleriassa, puutarhassa tai tyylikkäässä vuokratalossa. Hääparille merkityksellinen paikka olisi täydellinen valinta juhlapaikaksi.

Tai perinteinen juhlatila uudesta vinkkelistä

Mikäli perinteisempi juhlatila on enemmän hääparin mieleen, tulisi tila sisustaa siten, että se tuntuu täydeltä pienelläkin vierasmäärällä. Ison tilan sisustaminen pienelle vierasmäärälle mahdollistaa luovat ratkaisut pöytien asetteluun sekä oleskelutilojen, ruoan tarjoilupaikan ja baarin sijoitteluun. Tilaa voisi täyttää esimerkiksi suurella pyöreällä pöydällä, jonka ääreen kaikki mahtuvat tai hyödyntää tilaa toisin, kuin normaalisti – vihkiminen juhlatilassa ja juhlat siellä, mitä normaalisti käytetään vihkitilana.

Juhlapaikkaa valittaessa mielessä tulee pitää juhlien koko. Varsinkin pienissä juhlissa yksityisyys on äärimmäisen tärkeää. Ennen kuin varaat juhlatilaa, varmista ettei sen muissa tiloissa järjestetä tilaisuuksia samaan aikaan, ettei teidän juhlat jää isompien jalkoihin. Kannattaa tiedustella perinteisistä juhlapaikoista myös muita tiloja, sillä sieltä voi löytyä yllättäviä paikkoja, jotka ovat täydellisiä pienille tilaisuuksille.

Mitä tarvitaan

Kaikissa häissä, koosta riippumatta, pitää olla ruokaa, juomaa, henkilökuntaa, koristeita ja yleensä myös ohjelmaa, joten pitäkää nämä perusasiat mielessä suunnitelmia tehdessänne. Mikäli haaveilette hääsuunnittelijasta, pienet häät eivät ole sille este – vierasmäärästä riippumatta päivän pitää olla täydellinen ja kaiken sujua. Ravintolan henkilökunnan tai pitopalvelun ammattitaito on myös äärettömän tärkeää ja pienissä juhlissa se vielä korostuu.

Mitä ei tarvita

Häiden yksityiskohtia suunnitellessa jutelkaa mikä teille on tärkeää ja jättäkää pois ne mitkä eivät ole. Usein koetaan, ettei pienissä häissä tarvitse olla esimerkiksi tanssia tai musiikkia. Ensiksikin musiikki tekee aina tilaisuudesta juhlallisen. Mikäli tiedätte, ettei vieraanne innostu tanssimisesta, kannattaa tämä toki huomioida, mutta se ei silti ole este taustamusiikille tai häätanssille. Mikäli juhlaan ei halua bändiä, voi musiikkia soittaa koneelta.

Pienissä häissä voisi säästää jättämällä pois esimerkiksi photo boothin, painetut ohjelmalehtiset sekä hääkarkit tai muut vieraslahjat, sillä pienessä porukassa vieraat tulee huomioitua eri tavalla ja jokaisen kanssa ehtii taatusti viettää aikaa, joten tällaiset ekstrat eivät ole tarpeellisia. Halutessaan myös hääkutsut voi jättää lähettämättä ja soittaa tai lähettää käsinkirjoitetun kutsun jokaiselle vieraalle.

Mihin törsätä

Pienet häät eivät välttämättä ole yhtä kuin halvat – toki kun vieraita on vähemmän, voi esimerkiksi ruuassa säästää pitkän pennin, mutta säästyneen rahan voi käyttää johonkin muuhun.

Valokuvaajaan kannattaa satsata – pienellä vierasmäärällä vieraat rentoutuvat eri tavalla ja tämä luo intiimin ilmapiirin. Ilon ja onnen kyyneleistä, naurusta ja tunnelmasta haluaa saada ikimuistoisia ja hyviä kuvia.

Panostakaa ruokaan. Pienelle vierasmäärälle voi tarjota vain parasta – vaikka seitsemän ruokalajin illallisen, johon ammattilainen on suunnitellut viinilistan. Pienelle porukalle menun jokainen osa voi olla tarkkaan harkittu.

Elävä musiikki tekee juhlasta juhlan. Mikäli ei halua palkata bändiä, ottakaa häihin pianisti, joka soittaa koko illan – ruokailun aikana taustamusiikkia ja illan edetessä häätanssinkin.

Käyttäkää ylimääräinen raha siihen, mikä on teille tärkeää – sormus, häämatka, hääyön viettopaikka, esiintyjä jne.

Häiden teema näkyville

Vähemmän pöytiä ja pienempi tila mahdollistaa somistukseen panostamisen maltillisemmalla budjetilla. Muista koristella pöytien lisäksi myös muu tila ottamalla huomioon valaistus sekä tuomalla tilaan kasveja tai kankaita luomaan tunnelmaa. Mikäli rakastat yksityiskohtia, pienet häät ovat niiden esilletuomiseen täydellinen tilaisuus – aseta jokaisen paikalle käsinkirjoitetut menut, nimikyltit sekä pieni kukka-asetelma. Panosta kankaisiin lautasliinoihin, servettirenkaisiin ja tuo teemaväri näkyville myös astioissa (kultareunaiset viinilasit, turkoosit juomalasit jne) tai käytä perintöhopeita ja -astioita. Jokaisen istumapaikalla voisi olla myös henkilökohtainen viesti hääparilta. Pöytäkoristeita voi olla runsaastikin, kunhan huomioi, etteivät ne ole liian korkeita ja estä pöytäseuruetta näkemästä toisiaan.

Pienelle vierasmäärälle pöytiä ei kannata olla useampia, vaan istukaa yhdessä pitkässä pöydässä tai U-muodostelmassa. Erillinen oleskelutila olisi myös paikallaan, jottei vieraiden tarvitse istua koko iltaa pöydässä.

Hääjärjestelyt

Kosinnan suunnittelu

Onko suunnitelmissa suuren kysymyksen esittäminen kumppanillesi? Lue täältä, mitä ennen kosintaa tulisi tehdä.

Hääjuhla

Vihreä häiden teemavärinä

Vihreä tuo luonnonläheisyyttä ja lämpöä häätunnelmaan. Vihreä teemaväri yhdistyy helposti kevät- ja kesähäitä ympäröivään luontomaisemaan erityisesti ulkona vietättävissä puutarhahäissä.