Häähumu.fi

Omat valat osaksi vihkimistä

Kaunis ja taatusti liikuttava hetki vihkitilaisuudessa on aviopuolisoiden omien valojen lukeminen. Kirkolliseen vihkimiseen on mahdollista sisällyttää sormuslupaukset, jotka ovat myös todella koskettavat, mutta henkilökohtaisemmat valat saa ne itse kirjoittamalla. Omien valojen lukeminen kirkollisessakin vihkimisessä onnistunee, mutta asia on syytä varmistaa vihkipapilta. Siviilivihkimisen kaavaan valat on ainakin mahdollista sisällyttää.

Valan lukeminen voi olla niin liikuttava hetki, että tuntuu ettei kyyneliltään saa sanotuksi mitään, mutta sitä ei kannata pelätä – onnen ja rakkauden kyyneleet vaan lisäävät sanojen merkitystä. Itse kirjoitettujen valojen lukeminen on usein mieleenpainuvin hetki koko vihkimisessä.

Omat valat ovat ajatuksena todella kauniit, mutta toteuttaminen onkin sitten toinen juttu – mitä sanoa, mistä aloittaa ja toisaalta miten kaiken saa mahtumaan muutamaan minuuttiin.

Valan tulee olla henkilökohtainen, joten kerro yhteisistä kokemuksista, mitä olette tehneet yhdessä, mitä tunsit ja ajattelit kun tapasitte, miten rakkaus syttyi. Tee lista ajatuksistasi – kaikkea sanottavaa ei tarvitse heti saattaa lopulliseen muotoonsa. Listaa ylös asioita, joita rakastat puolisossasi, miksi haluat mennä naimisiin juuri hänen kanssaan, mitä odotat eniten avioliitolta, mitä lupaat aviopuolisona jne. Valitse näistä parhaat ja aloita vala niillä. Äläkä yritä änkeä kaikkea sanottavaasi valaan, vaan valitse mielestäsi tärkeimmät asiat. Ja jos tuntuu ettei tunteitaan osaa pukea sanoiksi, hae inspiraatiota kirjoista, elokuvista, lauluista ja runoista.

Kerro, että pysyt kumppanisi rinnalla hyvinä ja huonoina päivinä. Vastaava virke sisältyy kirkollisen vihkimisen kaavaan, mutta sen voi sanoa valassa omin sanoin. Tai voi viitata papin esittämään kysymykseen ja korostaa, että todella tarkoittaa sitä.

Lupaa jotain. Sen ei tarvitse olla kuu taivaalta, vaan jokin teidän kahdenvälinen juttu. Lupaa keittää aamukahvi puolisollesi, lupaa hätistää hämähäkki sisältä talosta, lupaa korjata auton viat, lupaa ettet nalkuta likaisesta kahvikupista tiskipöydällä, lupaa silittää puolison paita ennen tärkeää kokousta tms.

Kerro, että rakastat puolisoasi. Tämä tuntuu itsestään selvältä, mutta se pitää sanoa. Eikä sitä voi sanoa tarpeeksi usein. Etenkään hääpäivänä.

Valan kirjoittamista ei kannata jättää viime tippaan, vaan olisi hyvä mikäli valasta ehtisi kirjoittaa muutamankin eri version. Näin luettavaksi tulee se paras ja hiotuin versio. Myös ääneen lukemista kannattaa harjoitella. Tällöin huomaa helpommin, mikäli jokin kohta vaatii vielä muokkaamista.

Pidä valan sisältö salassa puolisoltasi, näin valojen lukemishetkestä tulee entistä ainutlaatuisempi, liikuttavampi sekä aidompi.

Mikäli tuntuu, ettei omia valoja halua lukea, on yksi vaihtoehto myös kirjoittaa yhteiset valat, jotka luetaan ikäänkuin vuoropuheluna tai kirjoittaa yhdessä valat, jotka molemmat lausuu. Tai mikäli omien valojen lukeminen vihkitilaisuudessa on kokonaan poissuljettu vaihtoehto, voi valan lukea kahden kesken rakkaalleen esimerkiksi häitä seuraavana aamuna tai antaa sen kirjallisena versiona huomenlahjaksi.

Muistamiset

Ilahduta juhlaparia kukkalähetyksellä

Yllätä ja ilahduta tuoretta kihlaparia tai hääparia kukkalähetyksellä. Kukkakimpun lisäksi vaihtoehtoina esimerkiksi suklaasydänrasia tai shampanjatryffelirasia kukkakoristein.